Mijn eigen privéaudio-aflevering 8: The Who, lang leve rock

Hallo vinylvrienden,

Bedankt allemaal om ons bezig te houden met onze muziekdozen. Je ongelooflijke geluksbrieven met onze vinyl opbergdozen doen me altijd glimlachen. Schrijftijd is echter moeilijk, maar ik kan je vinylbehoeften niet verwaarlozen. En dus...

Zoals ik vaak doe, raak ik af en toe een tijdje verstrikt in een spiraal van een bepaalde artiest of genre. Ik duik weer in mijn platencollectie en vraag me af waarom ik niet genoeg tijd heb doorgebracht met deze of gene plaat, en dan begin ik te denken...

Misschien was het de recente release van de geweldige live-opname uit het archief van de Who 1968 in The Fillmore East die mij ertoe aanzette om naar meer Who te luisteren, en daarna nog meer Who. Wie weet? (Ik zal er alles aan doen om te stoppen met de 'Wie'-woordspelingen)

Ik ben al fan sinds ik de Woodstock VHS-band zag en zag hoe ze de hele line-up totaal verwoestten met hun gepatenteerde mix van melodie en pure wreedheid. Met groot genoegen pakte ik dus per ongeluk een exemplaar van 'Meaty Beaty Big and Bouncy' op, in de veronderstelling dat het gewoon een oud album was dat ze hadden uitgebracht.

“Dit moet de beste band ter wereld zijn! Ieder nummer is een hit.”, dacht ik naïef bij mezelf.

En zoals bij alle nieuwkomers besefte ik snel mijn fout, wat op geen enkele manier mijn eerdere gedachten veranderde. Ik heb hun catalogus doorgenomen; Wie is de volgende, kansen en sods, quadrofenie, op nummer en Tommy. Toen zag ik de geweldige documentaire 'The Kids are Alright', waar opnieuw de beelden van hen in het Rolling Stones Rock n Roll Circus een bloedbad bleken te zijn in de titanenmacht waartoe de Who in staat was. Zozeer zelfs dat ik heb gelezen dat de Rolling Stones de hele onderneming op de plank hebben gelegd omdat ze wisten dat de Who ze volledig had vernietigd met 'A Quick One While He's Away'.

Deze blootstelling aan hun ongetemperde wreedheid leidde me naar Live at Leeds, en vele jaren later naar een uitgebreider Live at Leeds, met de volledige opname van Tommy Live (wat naar mijn mening absoluut de beste manier is om Tommy te horen). Het is dichtbij, maar Ik denk dat ik meer naar Live at Leeds heb geluisterd dan naar enig ander album dat ik bezit. De nummers, het optreden en de opname zijn allemaal ongeëvenaard in de Who-catalogus.

En nu hebben we dit nieuwe document van The Who, opgenomen twee jaar voorafgaand aan Live at Leeds, dus zonder Tommy, maar boordevol verrukkingen uitgevoerd met de subtielheid van een methverslaafde op zoek naar een partituur. Voor mij is het een goede brug naar waar de Who uiteindelijk het beest zou verfijnen of zal ik zeggen bevatten dat ze in toekomstige live-incarnaties konden tevoorschijn toveren.

Ik ben niet de eerste die het verband legt tussen de Who en de punkrock-esthetiek van de jaren '70, maar als Live at The Fillmore East je niet overtuigt, heb je misschien een ernstige aandoening. De houding, het tempo, het tussendoor geklets... het is er allemaal.

Nu de vraag van een miljoen dollar: is het beter dan Live At Leeds? Moeilijke.

Na zo lang naar het eerder genoemde Leeds-album te hebben geluisterd, zou het oneerlijk zijn om daarover te oordelen. Maar omdat ik een fan ben en vertrouw op mijn eigen vermogen om onbevooroordeeld te evalueren, zal ik dat zeggen: nee. Het is niet zo goed. Maar ik ben atomen aan het splitsen. 'Zoals ik al zei is de woede op Live at The Fillmore ongebreideld, soms te veel en de opname is uitstekend, maar een paar stapjes lager dan Leeds (van Hull of waar het ook daadwerkelijk is opgenomen).

Tegen de tijd dat ze het Leeds-record opnamen, was The Who een goed geoliede machine die op alle cilinders schoot. Ze hadden gewonnen op Woodstock, ze hadden Tommy opgenomen, alleen Roger Daltrey was net zo essentieel geworden als elk lid van de groep, en ze leerden het beest te beheersen dat ze live hadden gecreëerd (Maan – nauwelijks nog). De opname uit 1968 onthult een band die op het punt staat iets te bereiken waarvan zij zich misschien zelfs niet bewust waren. Primitieve, emotionele, explosieve rocknummers die een hele planeet zouden kunnen overnemen. Overgang.

The Who bevinden zich niet voor niets op de rotsberg Olympus. Ze zijn gevaarlijk. Ze zijn gevoelig. Ze zijn aan het zoeken. Als je blootstelling aan hen My Generation is (wat zeker onverdund geweldig is), ga dan dieper. De perfecte plek zou de collectie uit 1974 zijn, Odds and Sods, het is een ongelooflijk album met schipbreukelingen uit hun begindagen, via het afgebroken Lifehouse-project.

Als ik dat album eerst had opgepikt, had ik nog steeds gedacht dat ze de beste band ter wereld waren!

Veel luisterplezier

Filips Doucet

1 reactie

  • As a fellow ‘Wholigan’ , I just wanted to say that IMHO, there is no better live album from any asitist than Live At Leeds…I might be biased of course!!

    Adrian

laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd